Oversikt

 

SPØRSMÅL OG SVAR

 
Hvordan kan man vite at noe er galt, og hva som kan og bør gjøres?
Tannlegen holder øye med barnas tannstilling og gir beskjed til foresatte når utviklingen ikke går som den skal. Vanligvis vil tannlegen anbefale at du oppsøker en spesialist i tannregulering for å få en vurdering. Foreldre kan også ta kontakt på eget initiativ. Vi anbefaler  ALLE barn å ta et OPG røntgen bilde hos kjeveortoped (dette bildet viser alle eksisterende tenner i munnen og også permanente tenner som kommer senere)  i alder av 7 år. Mange barn mangler permanente tenner, og dette oppdages av og til for sent av primærtannlegen.


Kan ikke barnets vanlige tannlege vurdere om tennene bør reguleres?
Jo, – tannlegen vil vite hva som er galt. Men tannlegen kan ofte ikke vite hvordan dette kan behandles og hva det vil koste. Derfor vil foreldrene ha et bedre grunnlag til å ta avgjørelse om behandling etter et besøk hos spesialisten.

Hva er fordelene og ulempene ved tannregulering?
Fordelene er bedre funksjon og utseende, og at risikoen for senere skader på tyggeapparatet blir mindre. Behandlingen vil derfor bidra til bedre tannhelse i fremtiden. Dessuten blir pasienten ofte mer fornøyd med utseendet etter behandlingen.
Ulempene er først og fremst at dette koster og tar tid. Det kan også være litt ubehag med behandlingen. Den som har tannregulering må også være ekstra påpasselig med renhold og hva man spiser og drikker. Alt som er seigt oh hardt bør unngås (dette ødelegger streng og plater), sukker og syreholdige drikker anbefales i svært små mengder for å unngå hull og syreskader.
Når en samlet vurdering tilsier at fordelene er større enn ulempene, er det grunn til å regulere tennene.

 

Hva menes med at man får bedre funksjon?
At munnen fungerer bedre til å utføre de oppgavene den har. Det gjelder selvsagt ved tygging, der endel bittfeil gir problemer slik som når tennene i over og underkjeven ikke møtes. Men munnen har også andre oppgaver. Den er viktig i kommunikasjon mellom mennesker i videste forstand. Blant annet kan talen vanskeliggjøres ved enkelte tannstillingsfeil.

Hvilke risikoer er det for skader som kan oppstå som følge av tannstillingsfeil?
Utstående tenner og overbitt gir økt sjanse for slag mot tenner. Dette gjelder spesielt for barn. Man kan også få en overbelastning av tenner, kjeveledd og muskler ved visse bittavvik. Når tenner ikke kommer frem der de skal fordi de er galt plassert i kjeven er også problematisk. Dessuten kan det ha en betydning for tannhelsen på sikt at regelmessige tenner er lettere å stelle.

Hvem trenger regulering for å forbedre utseendet?
Når vi spør mennesker om de er misfornøyd med tannstillingen sin, er det enkelte typer feil som gjør at de ofte svarer bekreftende. Det er blant annet store overbitt , underbitt og skjeve bitt. Feil i tannstillingen skaper også misnøye. Det kan være utstående tenner, store mellomrom mellom tennene eller at en tann står utenpå de andre. Slike ting kan føre til erting hos barn og komplekser hos voksne. Hva den enkelte godtar av avvik hos seg selv, varierer likevel en god del. Det kan derfor ikke lages faste regler for hva som skal behandles. Slike avgjørelser må tas for hver enkelt etter en individuell vurdering.

 

Må man trekke tenner?

Mark Lowey er lidenskapelig opptatt av å la være å trekke ut premolarer, altså tann nummer 4 eller 5. Ved enkelte bittfeil må man trekke ut 6 års jeksler eller 12 års jeksler. Disse trekkes også ut dersom det er store fyllinger i disse tennen og vedkommende har visdomstenner. Visdomstennen vil erstatte de trukne jekslene. Lowey har ikke brukt hodebøyle i behandlingen sin på over 16 år, og paradoksalt har han en svært lav utrekkingsprosent av tenner.

 

Førstehjelp under behandlingen

Hvis er bracket/kloss løsner og den ikke irriterer, kan det vente til neste time. Har du plager, bør du kontakte oss.

 

Hvis den bakerste bracketen har løsnet kan du fjerne den, og klippe strengen av like bak den nest siste bracketen.

Hvis strengen stikker deg i kinnet kan du forsøke å klippe den av helt bakerst eller legge på litt voks til vi kan hjelpe deg. Du kan til nøds sette på litt tygget sukkerfri tyggegummi.

 

Dersom du går med plate/plater og litt plastikk faller av og platen blir skarp i kanten, kan du bruke en neglfil og file plastikken litt rundere i kanten.

 

Dersom ståldeler løsner, fortsett å bruke platen som før. Ikke la være å bruke den, da går tennene tilbake. Ta kontakt med oss; platen kan kanskje loddes eller vi må ta nytt avtrykk enten for at laboratoriet skal reparere den eller de må lage ny.

 

Hvor ligger VAKRE SMIL?

Vi holder til i Kirkegt. 28, 2. Etg over Brilleland ved siden av Synssenteret Inngangen er på baksiden av bygget Det enkleste er å gå opp til Valbergtårnet – ta trappene ned på venstre side ned til et høyt gjerde. Inngangen vår er bak det høye gjerdet. Dersom du kommer med barnevogn; gå opp til Cafe Sting, ned til lekeplassen og stien rundt Valbergtårnet – så kommer du rett bort til oss. HJERTELIG VELKOMMEN!

 

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies).
Fortsetter du å benytte denne nettsiden, godtar du bruken av informasjonskapsler.
Mer om informasjonskapslerLukk X