Behandling

 

 

Tannregulering handler om å diagnostisere, forebygge og behandle bittfeil og tannstillingsfeil.
Det antas at ca. 30 % i et barnekull har et kjeveortopedisk behandlingsbehov.

Første konsultasjon
Ved første besøk hos oss vurderer vi om det er behov for tannregulering, og eventuelt i hvilket omfang. Vi tar røntgenbilder, kliniske fotos og avtrykk for fremstilling av gipsmodeller og eventuelle plater. Vi forteller deg også om apparaturer, behandlingstid og hva behandlingen vil koste. Dette gjøres det skriftlig avtale på.

 

Barn og ungdom
Kjeveortopedisk behandling gjennomføres i de fleste tilfeller hos barn og unge hvor de blivende tenner er i frembrudd og kjeven fortsatt vokser. Vanligvis henviser allmenntannlegen til kjeveortoped når det er behov for vurdering.

 

Voksne
Kjeveortopedisk behandling kan også gjøres på voksne. Vi tilbyr behandling både på innsiden (Incognito) og utsiden av tennene.

 

Behandlingstid
Behandlingstiden med fast apparatur, som er den vanligste behandlingsformen, er ofte 1,5 til 2 år.
Tannstillingen er dynamisk og tenner kan flytte seg gjennom hele livet. Endring av tannstilling kan skje av seg selv uten innblanding av tannleger både før og etter behandling, og hos mennesker som aldri har hatt behandling. Etter at en aktiv tannbehandling er avsluttet må tennene holdes i den nye stillingen ved hjelp av avtagbare plater. Platene er eneste garanti for rette tenner i årenen som kommer. Vi anbefaler livslang retensjon.

 

Ulike typer tannregulering
Det er i hovedsak to typer reguleringsapparatur. Disse er;

  • Fast apparatur der en reguleringsstreng festes til tennene ved hjelp av limte klosser (brackets) på tennenes utside.
  • Avtakbart apparatur som består av ”plater” man kan ta på og av selv. Det går an å forebygge tann-og kjevestillingsfeil. Dette gjøres ofte i blandinstannsettet, og poenget er å unngå at man senere må gjøre større inngrep og behov for tanntrekking reduseres. Platene brukes først 24 i døgnet, senere redusert bruk.

I tillegg kan vi tilby usynlig tannregulering. Incognito tannregulering består av klosser og streng tilsvarende konvensjonell tannregulering, – forskjellen er at apparaturen er festet på baksiden av tennene. Behandlingen passer for både voksne og ungdom. For å sikre best mulig pasientkomfort spesiallages apparaturen for dine tenner.

 

Kirurgi

Skjeve tenner kan komme som følge av feilstilt kjeve og i slike tilfeller kan det være behov for kirurgi. Kjevekirurgi – ortognatisk kirurgi gjøres som regel etter at kjevene har sluttet å vokse. Mye av behandlingen med tannreguleringen gjøres før operasjonen, slik at det bare er nødvendig med små justeringer etterpå. Operasjonen utføres ved oralkirurgisk avdeling ved  Stavanger Universitetssykehus. Dette utgjør en stor bonus for pasienten, som ikke behøver reisen til og fra Bergen.

 

 

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies).
Fortsetter du å benytte denne nettsiden, godtar du bruken av informasjonskapsler.
Mer om informasjonskapslerLukk X